Kreatyna i kofeina należą do najchętniej stosowanych środków ergogenicznych na świecie. Nie stało się tak przypadkiem, gdyż należą jednocześnie do najskuteczniejszych. Antonio i Ciccone badali wpływ czasu podawania monohydratu kreatyny na wyniki siłowe oraz skład ciała. Dziewiętnastu rekreacyjnych kulturystów zostało losowo przydzielonych do [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] przy wykorzystaniu inhibitorów aromatazy) sprzyjają raczej otłuszczeniu ustroju. U kobiet rola estrogenów w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz ich wpływ w trakcie redukcji jest ciągle kontrowersyjny. Wnioski Podawanie estrogenów czy preparatów SERM w trakcie redukcji nie rozwiąże problemu. Objętościowe treningi aerobowe wcale nie muszą być [...]
Któż z nas nie kocha keczupu? Jeśli jesteś uczulony na jego składniki, mogę tylko Tobie współczuć. Ten przepyszny dodatek do ogromnej liczby dań, sprawia, że mimo tego, że niektóre z nich same w sobie, nie mają zbyt ciekawego smaku, to dodatek keczupu pozwala zjadać je z ogromnym apetytem. Ile kalorii ma keczup? Odpowiedź na to pytanie będzie [...]
[...] nam dokładnie tę samą substancję, przykładowo jakąś witaminę albo pod postacią leku, albo suplementu diety. W czym tkwi różnica? W rzeczywistości jednak procedura rejestracji leku opartego na składnikach dopuszczonych do stosowania w suplementach diety, czyli legitymujących się długą tradycją stosowania leczniczego i odżywczego, jest [...]
[...] iż istnieją poważne zastrzeżenia czy daje jakiekolwiek zyski np. w kolarstwie. Podsumowanie To nie znaczy, że w ten sposób można beztrosko brać sobie np. kaptopril, gdyż jest to dość niebezpieczny środek, mogący wywołać wiele działań ubocznych. Poza tym zablokowanie retencji płynów nie musi rozwiązywać innych problemów związanych ze [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej suplementowanych witamin. Pełni liczne funkcje w obrębie całego organizmu, a jej niedobory grożą niezbyt przyjemnymi skutkami ubocznymi. Nieprzyjemne również mogą być pewne skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz [...]
[...] kondycji psychicznej. Trening aerobowy pomaga zasnąć, dodaje energii, zwiększa ogólną motywację, a nawet może zredukować stres i niepokój. Dużo poważniejszym stanem jest depresja - zaburzenie nastroju wynikające z psychologicznych i fizjologicznych reakcji na traumatyczne wydarzenie, niestety może ona wystąpić również bez zdarzenia [...]
[...] oraz podroby, jednak mają go znacząco mniej), w świadomości osób dbających o zdrowe podejście do odżywiania, utrwalił się łącznik: orzechy brazylijskie = selen. Jak widzimy, jest to zatem słuszne powiązanie! Selen w kilku słowach Selen jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym dla ludzi. Osobom dorosłym zaleca się spożywanie dzienne tego pierwiastka [...]
[...] obciążeniem, są w stanie zachować znaczną część masy mięśniowej, ograniczając tym samym ryzyko niepełnosprawności w wieku starczym. Czy nie brzmi to zachęcająco? Wiele osób jest przekonanych, że wystarczy utrzymać aktywność fizyczną w postaci spacerów, jazdy na rowerze czy korzystania z różnych form aerobiku, aby ciało zachowało sprawność na [...]
W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich. Gdzie tkwią wątpliwości? Niektórzy wybierają dietę roślinną ze względów zdrowotnych, podczas gdy inni z powodów bardziej etycznych. [...]
Z wielu przeróżnych powodów diety wegetariańskie i wegańskie stają się coraz bardziej popularne. Wydaje się, że ten sposób odżywiania nadal postrzegany jest przez pryzmat wielu mitów i niedomówień, część z nich postaramy się wyjaśnić w poniższym tekście. „Diety roślinne są zawsze zdrowsze” W ostatnich dziesięcioleciach coraz więcej badań wykazało [...]
[...] wiedzą i możliwością wdrożenia rozmaitych systemów dietetycznych, suplementacji, leków, sposobów terapii skóry itd. Jednym z najbardziej znanych skutków starzenia się jest spadek masy i siły mięśni, czy da się przed tym obronić? Utrata masy mięśniowej Przyczyny i ryzyko Beztłuszczowa masa mięśniowa stanowi około 50% całkowitej masy ciała u [...]
Witamina C jest silnym antyoksydantem, może również wspomagać sportowców narażonych na poważny stres indukowany wysiłkiem i wyzwaniami współczesnego życia. Czy podaż witaminy C może mieć wpływ na układ sercowo-naczyniowy? Wiele prac wskazuje na możliwe zmniejszenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych (CVD) związanego z przyjmowaniem [...]
Niektórzy trenerzy i zawodnicy sugerują, że sportowcy dyscyplin wytrzymałościowych charakteryzują się „kastracyjnym” stężeniem testosteronu. Czy jest to prawda, czy może kogoś mocno poniosła fantazja? Cóż, przyjrzyjmy się danym naukowym... Grupy biorące udział w badaniu Grupa bardzo wysokiej objętości: średni wiek 49 lat 1,84 m wzrostu 72 kg masy [...]
[...] ważne dla transportu elektronów w łańcuchu oddechowym oprócz białka cytochromu C, kilka innych białek mitochondrialnych wykazywało podobny wzrost Po co mi białko skoro nie jestem kulturystą? Dane te sugerują, że spożywanie białka przed i po wysiłku wytrzymałościowym może wzmacniać translację określonych białek mitochondrialnych, co ma wpływ na [...]
Japońska dieta jest jedną z najzdrowszych na świecie, szczególnie jeśli porównamy ją z dietami zachodnimi, bogatymi w żywność przetworzoną. Japończycy jako naród jedzą dużo zdrowej żywności, regularnie ćwiczą i unikają używek. Dzięki temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii [...]
Rozważając wpływ na zdrowie poszczególnych składników żywieniowych, należy brać pod uwagę także stopień ich przetworzenia. Czym innym jest dostarczenie margaryny, a oliwy z oliwek lub cukru w czystej postaci, a w jabłku czy w kiwi. Czy wszystko, co zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” [...]
Witamina E jest silnym antyoksydantem rozpuszczalnym w tłuszczach. Chroni błony komórkowe przed peroksydacją, a w konsekwencji przed uszkodzeniami wywoływanymi oddziaływaniem reaktywnych form tlenu. Stres oksydacyjny odgrywa rolę w rozwoju chorób neurodegeneracyjnych i przypisuje mu się główną rolę w starzeniu się tkanek (przynajmniej wg jednej z [...]
[...] uwzględnić stosowanie pokrzywy indyjskiej, szczególnie w okresie niskiej podaży węglowodanów. Ograniczenie ilości i rozmiaru „składowisk tłuszczu” sprawia, iż taka osoba jest szczuplejsza przez całe dalsze życie. Nie muszę opisywać, że jest to niezwykle pożądany efekt, szczególnie u sportowców, nie do przecenienia u kulturystów. Coraz [...]